İnternette oyun oynamak haram mı?

İnternette oyun oynamak haram mı?

Bu tür oyunlarla meşgul olmak en azından kerahetle (mekruh olmakla) kayıtlanmalıdır. Şiddete ve bencilliğe iten oyunların yanı sıra tavla, okey gibi bilinen oyunlar bu türdendir. Oyuna katılanların ortaya koydukları parayı, içlerinden biri veya birkaçı kazanırsa bu kumar geliri olur. “Ey iman edenler, içki, kumar, putlar ve fal okları ancak şeytanın işlerinden birer pisliktir. Onun için siz bunlardan kaçının ki muradınıza eresiniz.” (el-Maide, 5/90). Ödenen bu maliyet (40 kuruş) sonunda bir kısmına hediye verilip bir kısmına verilmediği zaman, bunun piyangodan dolaysıyla kumardan farkı kalmaz. Ancak verilen hediyeler toplanan bu 40 kuruşlardan verilmiyor da firma kendi tarafından ödüyorsa, bu verilen şey hediye hükmünde olur. Allah bir şeyi yasak kılmışsa, artık onu hiç bir sistem helal yapamaz. Necaseti altın kapta da saklasanız necaset yine necasettir. Mesela, insanın organları, kanı başkasında hayat kurtarır, ama hiç kimse bir insanı kandırıp da kanını akıtamaz. İnsanların gözünü boyayıp parasını alacaksın, sonra da bununla faydalı işler yapıldığını söyleyeceksin. Sönen ocakları, yıkılan yuvaları hiç düşünmeyeceksin.

  • Bunun için, mü’minin ibadeti ve işi bir hayır üzere olduğu gibi, geriye kalan zamanı da manasız olmamalı, meşru dairede yaşanmalıdır.
  • Bu durum Türkiye’de de Güven Partisi’ne ilişkin esprili tepkilere neden olmuştu.

Namaz geçirilmeyecek, kumara girmeyecek ve vücudun bir başkasına gösterilmesi caiz olmayan yerlerinin açılmasına meydan verilmeyecekse, dinî bir mahzurdan söz edilemez. Bu oyunları organize eden kurum ve kuruluşların gelirlerinden bazı tesis ve hayır kurumlarının yararlanması, İslâmî açıdan mazeret değildir. Çünkü İslâm, kendi toplumu içinde, menfaat vâdetmeden hayra yardımcı olması mümkün olmayan ferdlerin —nadirleri müstesna— bulunacağını düşünmez. Onun getirdiği devlet, ekonomi, hukuk, toplum ve ahlâk düzeni, hayır kurumlarını yaşatmak için kumar tertibine muhtaç değildir. Müslümanların iyilik ve hayır yapmaları için «Allah rızası», teşvik unsuru olarak yeterlidir. Verilen hediyeleri alan kişiler bunun için ayrıca bir para ödemiyorsa, verilenler hediye hükmünde olur. Yoksa çeklilen bu mesajlardan ayrıca bir gelir mi elde edilmektedir? Gelir amaçlı mesaj çekilmişse, bu da bir nevi piyango olmuş olur. Şüpheli olan şeyleri terk etmek takva sahibi insanların özelliğidir.

Her baskında partinin binasında kumar oynandığı tespit edildi ve cezalar kesildi. Ancak tüm baskınlara rağmen Güven Partisi, parti binasında kumar oynatmaya devam etti. Öyle ki kimi zaman parti adını değiştirdi, kimi zaman ise binalarına sendika tabelası astılar. Fakat defalarca basılan parti kumar oynatmaktan vazgeçmedi. Bu durum Türkiye’de de Güven Partisi’ne ilişkin esprili tepkilere neden olmuştu. Suudi Arabistan’da ilk kez Kabe imamı olarak tayin olunan siyah tenli İmam Adil el Kelbanide İskambil Şampiyonasına katıldı. Kelbani’nin online bahis masasında elinde kâğıtlarla fotoğraflarının sosyal medyada paylaşılması, “turnuvanın meşrulaştırılması” çabası şeklinde yorumlandı.

El-Cübeyr gibi sahâbe ve tabii bilginlerine göre satranç oynamak mübahtır. “Aranızda mallarınızı haksız sebeplerle ve batıl yollarla yemeyin” (el-Bakara, 2/188; en-Nisâ, 4/29). Baloot, Arap Yarımadasında ve çevre bölgede oynanan, Fransız oyunu Belote’ye benzeyen, 52 kartlık bir desteden oluşan popüler bir kart oyunudur. Suudi Arabistan’da düzenlenen bir diğer baloot turnuvasından görüntüler de yine kumar organizasyonuna ait olduğu iddiasıyla paylaşılmıştı. Görüntüler, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 4-8 Nisan 2018 tarihleri arasında Suudi Arabistan Spor İdaresi tarafından düzenlenen “baloot” adlı bir iskambil oyunu turnuvasından.

Böyle tek taraflı verilen değerler alınabilir, kumara girmez. “Bilirsen şu miktarı alırsın, bilmezsen bir şey vermek zorunda değilsin.” diyorsa, konu kumar olmaktan çıkar.. Meşrû olmayan başka unsurlar eklenmediği takdirde mübah olmaları gerekir. Kumar âile hayatında düzensizliklere, anlaşmazlıklara, ihmallere sebep olur. Kumar yüzünden, dinini, namusunu, vatanını satan, her türlü kutsal değeri ayaklar altına alan pekçok kişi vardır. Suudi Arabistan’ın başkenti ve en büyük şehri Riyad’da, Arap Yarımadası bölgelerinde “baloot” oyunu olarak bilinen, “İskambil Şampiyonası” düzenlendi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Amerika ziyaretinde Orta Doğu’yu yeni bir Avrupa yapacakları söylemişti. 4 bini aşkın yarışmacının katıldığı şampiyona, Müslüman dünyasından da tepki gösterildi. Apex Sergi ve Konferans Merkezinde düzenlenen şampiyonaya katılan 4 bin 112 kişi büyük ödül için yarıştı. Çeşitli adlarla yapılan “kültürel faaliyetler”de ve “spor müsabakaları”nda aynı şartları aramamız gerekir. Bunlar mubah ve meşru görülen daire içindeyse, haram olduğundan bahsedilemez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *